Je hoort de term vaak vallen: linkprofiel. Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord of gelezen dat het belangrijk is om een goed profiel te hebben. Maar wat is dit nu precies en waarom is het belangrijk? Wij leggen het graag uit.

Jouw linkprofiel: verzameling van alle backlinks

Jouw linkprofiel is niets meer en niets minder dan een verzameling van alle backlinks naar jouw website en pagina’s. That’s it? That’s it. Maar een goed linkprofiel is inderdaad erg belangrijk.

Om goed te scoren in de zoekmachine is een aantal zaken belangrijk. Een technisch goede website, kwalitatieve content en een goed linkprofiel. Je kunt jouw profiel zien als een soort bewijs van kwaliteit en relevantie. Jouw website kan nog zo goed in elkaar zitten en goede content bevatten; uiteindelijk wil de zoekmachine achterhalen of je relevant bent en voor wie. Het linkprofiel van je website is daarbij van groot belang.

Door dit profiel te bekijken kan de zoekmachine inschatten hoeveel autoriteit jouw website heeft. Zie het een beetje als mond-tot-mond-reclame. Wanneer veel mensen over jou praten, geeft dat aan dat je er toe doet. Een soortgelijke functie heeft je linkprofiel. In de basis geldt: zijn er veel websites die naar jouw verwijzen, dan is dit een teken van autoriteit. Er zijn echter wel wat mitsen en maren.

Hoe ziet een goed linkprofiel eruit?

Hoe een goed linkprofiel eruit ziet, is een beetje afhankelijk van je site. Het spreekt natuurlijk voor zich dat enorme nieuwssites en populaire webshops veel meer links op natuurlijke wijze binnenhalen dan een kleine, regionale blog. Gelukkig telt voor een goed profiel niet alleen het aantal links.

Hoe ziet een goed linkprofiel eruit? Het bestaat uit een mooie mix van diverse soorten platforms, zoals websites maar ook bijvoorbeeld fora. Links vanaf grote sites met een hoge autoriteit tellen uiteraard zwaar mee, maar links vanaf kleinere partijen mogen ook zeker niet ontbreken. Belangrijk zijn de volgende punten:

  • Links zijn afkomstig van relevante websites met een duidelijke relatie met die van jou (lees hier meer over relevantie)
  • Ze hebben een goede anchor (het gedeelte van de tekst dat is gelinkt)
  • Je linkprofiel bestaat uit meerdere bronnen (websites, fora, social)
  • De verwijzende sites hebben een goede reputatie (lage spamscore, goede citation flow en trust flow)

Hoe linkbuilding kan helpen

Een goed linkprofiel bouw je onder andere op met linkbuilding. In een ideale wereld doen anderen dit voor jou: goede bronnen die uit zichzelf naar jou verwijzen, zijn goud waard. Dit lukt echter niet altijd. Zeker niet wanneer je een klein platform zonder grote autoriteit hebt. Je hebt vaak een soort kickstart nodig om de bal aan het rollen te krijgen. Linkbuilding kan hierbij helpen.

Door jouw links verwerkt in hoogwaardige content te plaatsen op de juiste, relevante websites, bouw je aan een goed linkprofiel. Het resultaat is dat je domein autoriteit groeit.