Wanneer het goed wordt gedaan, is linkbuilding één van de beste manieren om je vindbaarheid te vergroten. Maar linkbuilding kent wel enkele valkuilen waar je als leek onbewust in kunt stappen. Bovendien zijn er veel te veel cowboys die dit echt wel weten, maar desondanks op weinig effectieve of zelfs schadelijke manieren links blijven aanbieden. Wat zijn de valkuilen van linkbuilding? Dit is wat je moet weten.
Wees voorzichtig met massaplaatsingen
Veel partijen bieden je massaplaatsingen aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar pas op. Bij massaplaatsingen gaat het meestal om het louter plaatsen van links. Wij hebben in een eerder blog uitgelegd waarom linkbuilding op deze oude manier niet slim is. In de basis is het dus beter om links te verwerken in content. Maar bij massaplaatsingen is dat vaak extra gevaarlijk. Ten minste: wanneer overal dezelfde content wordt gebruikt (en vaak is dat zo). Dan krijg je duplicate content op meerdere domeinen en dat draagt niet bij aan je vindbaarheid. Het is zelfs funest.
Er zijn echter nog meer redenen om voorzichtig te werk te gaan met massaplaatsingen:
- Je weet vaak niet waar je content terecht komt
- Het betreft vaak kwalitatief laagwaardige sites
- Van veel sites weet je niet eens of ze nog wel online zijn
Dat laatste punt behoeft wat uitleg. Vaak presenteren linkbuidling aanbieders je lijsten met honderden, soms wel duizenden sites. Prima, maar zijn al die sites nog wel actief? Je betaalt vaak voor de bulk, een ogenschijnlijk nette all in prijs. Wij hebben in de praktijk echter vaak genoeg gezien dat een behoorlijk percentage van die sites helemaal niet meer online is. Dat wordt vaak slecht gecontroleerd. Zo betaal je voor plaatsingen die je niet krijgt.
Slechte sites kunnen je schaden
Doe je aan linkbuilding, dan doe je er verstandig aan om echt goed te weten waar jouw links terecht komen. Niet voor niets werken wij met een eigen kwalitatief netwerk. Wij kennen hun content en redacties en kunnen instaan voor hun kwaliteit.
De website die je ziet, is slechts de voorkant. Het moet ook aan de achterkant goed zitten. Je wilt niet geassocieerd worden met een website die zich bezighoud met malafide praktijken of black hat SEO.
Cluster sites voegen weinig toe
Eén van de valkuilen van linkbuilding waar je vaak niets over hoort, althans niet van aanbieders, zijn de zogenaamde cluster sites. Dit zijn sites die allemaal op dezelfde gedeelde server draaien. Ga je hier backlinks inkopen, dan zet dit weinig zoden aan de dijk. Waarom? De zoekmachine kent de IP-adressen van alle websites. Deze zal dus zien dat alle websites waarop jouw links worden geplaatst vanaf dezelfde server draaien. Dit kan een zoekmachine opvatten als manipulatie. Hoewel dit niet in alle gevallen direct tot schade leidt, is het risico wel groot. Dus pas op.
Hoe lang blijft je link of content eigenlijk online?
Je links staan online. Top! Je kijkt ernaar uit om te gaan groeien. Dat gebeurt ook, totdat ineens alles in elkaar valt. Hoe kan dat? Nog één van die mogelijke valkuilen van linkbuilding waar niemand je voor heeft gewaarschuwd: je links zijn ineens offline. En de aanbieder is ineens niet meer bereikbaar of reageert niet meer.
Zorg ervoor dat je de voorwaarden van tevoren kent. Garanderen dat je links eeuwig online blijven, kan niemand. Ook wij niet. Wij zorgen echter wel voor transparantie. Zo garanderen wij dat ze minimaal twee jaar online blijven. Verdwijnen ze voor die tijd, dan word je naar rato gecompenseerd en betaal je uiteindelijk alleen maar voor de tijd waarin ze wel online hebben gestaan. Maar omdat wij streng selecteren op kwaliteit, zullen je links altijd online blijven zolang de aanbieder dit ook is.
Wie plaatsen er nog meer?
Wie plaatsen er nog meer links op de site(s) van jouw keuze? Dat kan belangrijk zijn. Zeker wanneer je werkt met linkbuilding in content (dus door middel van linkbuilding blogs). Het is een beetje zuur om te moeten constateren dat na jou nog een paar soortgelijke bedrijven adverteren. Helemaal als het concurrenten zijn. Exclusiviteit kun je meestal niet afdwingen, maar je kunt wel onderzoek doen naar de omgeving waarin jouw links en artikelen terecht komen.
Kwalitatief en eerlijk linkbuilden, zonder valkuilen
Wil je ook kwalitatief en eerlijk linkbuilding? Zonder valkuilen en met resultaten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.