In deze blog willen wij je meer vertellen over het fenomeen sponsored links en wat dit betekent voor jouw linkbuilding. Linkbuilding is niet altijd even eenvoudig. Sterker nog: in de kern is het linkbuilders altijd erg moeilijk gemaakt. Dit heeft te maken met de manier waarop zoekmachines links lezen. In deze blog hebben wij het specifiek over Google, omdat de informatie omtrent hoe links worden geïnterpreteerd bij hen bekend is. Bovendien heeft Google zo’n gigantisch marktaandeel dat het per definitie relevant is.
In deze blog geven wij uitleg over hoe sponsored links nu precies worden geïnterpreteerd door de zoekmachine. De manier waarop wij links verwerken in onze linkbuilding content, telt voor Google als een sponsored link. Een sponsored link wil zeggen dat er door de ene partij betaald wordt om de link zichtbaar te krijgen op de website van een andere partij. Enige tijd geleden heeft Google enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in hoe links door hen worden beoordeeld. Daar gaan wij graag wat dieper op in, want voor linkbuilding is dit natuurlijk cruciaal.
Hoe zag Google tot voor kort links?
Wanneer je tot voor kort een link verwerkte in een blog, artikel of op een pagina, had je twee keuzes: hier een “dofollow” of een “nofollow” link van maken. Met een dofollow link geef je aan de zoekmachine aan dat de link geindexeerd en gevolgd mag worden: de partij waar je naar linkt krijgt hiermee SEO credits en dus stijgt de autoriteit. Met een nofollow link doe je het omgekeerde: je geeft aan dat de link niet door de zoekmachine gevolgd moet worden. De website waar de link naar verwijst, kan op die manier weliswaar extra bezoekers genereren; deze krijgt geen extra boost in de zoekmachine omdat een nofollow link niet meetelt voor de autoriteit.
Het dilemma bij linkbuilding
In dit systeem waarin er maar twee soorten links waren, was er altijd sprake van een dilemma voor linkbuilding. Google ziet namelijk het liefst “earned links” ontstaan: links die op natuurlijke wijze tot stand komen, wanneer partij A vanuit zichzelf naar partij B verwijst. Partij A kan daarbij zelf bepalen of er SEO credits naar partij B moeten gaan (met een dofollow link) of niet (met een nofollow link).
Voor linkbuilding bureaus zoals wij betekende dit altijd dat je tussen twee vuren zat. Geen van beide opties was echt ideaal. Het liefst maak je van een gekochte link (onze links in de linkbuilding blogs die wij verzorgen vallen in die categorie) een dofollow link. Je wilt de klant immers een SEO boost meegeven. Echter: dat is in basis in strijd met de richtlijnen van Google. Daarom kozen veel linkbuilders (vooral onder druk van de sites waarop links werden geplaatst) altijd voor nofollow links. Maar dit betekende dat de klant die zijn/haar links geplaatst zag op een andere site, hier niet van profiteerde in de vorm van extra autoriteit in de zoekmachine.
Kortom: linkbuilding was hierdoor eigenlijk nooit zo effectief als het kon en zou moeten zijn.
De nieuwe “rel=sponsored” tag voor sponsored links
Afgelopen jaar rolde Google twee nieuwe tags uit om links te duiden. Het betrof de “UGC” en “sponsored” tag. “UGC” is bedoeld voor “user generated content”, dus content gemaakt door gebruikers van de site en “sponsored” is specifiek ontworpen voor gesponsorede/betaalde links en artikelen, waar onze linkbuilding blogs onder vallen.
Hoewel de komst van deze nieuwe tags met argusogen werd bekeken door linkbuilders, is inmiddels gebleken dat dit goed nieuws is. Google heeft zelfs aangegeven dat de huidige tags dofollow, nofollow, UGC en sponsored worden gebruikt om de aard van links beter te kunnen duiden. Google noemt de tags zelf “hints“. Het zijn dus geen keiharde voorwaarden, waarmee wij willen zeggen: een sponsored tag is niet per definitie een nofollow of een follow link.
Waarom de sponsored links tag goed is voor linkbuilding
De mogelijkheid om nu een sponsored tag toe te voegen aan links, zien wij als een goede zaak. Wat deze tag doet, is Google vertellen dat het een betaalde publicatie of link betreft. Google velt hier niet direct een waardeoordeel over, maar weet nu hoe de zoekmachine de link moet interpreteren. Hebben de artikel en de link waarde (wat betekent: kwalitatief en relevant), dan zal de zoekmachine zelf bepalen dat de link gevolgd mag worden en dat jij als klant met een linkbuilding blog dus waardevolle autoriteit in de zoekmachine krijgt.
Nu dus meer dan ooit lonend om te investeren in kwalitatieve linkbuilding
Het is nu dus meer dan ooit lonend om te investeren in kwalitatieve linkbuilding. Omdat onze content creators vol inzetten op kwaliteit en jouw linkbuilding blog wordt samengesteld in overleg met de site waarop deze wordt geplaatst, is de kans zeer groot dat Google jouw links uit zichzelf aanmerkt als dofollow, wanneer zij als sponsored staan ingesteld.
Als linkbuilding bureau dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, kunnen wij alleen maar enthousiast zijn over deze ontwikkeling. Dit betekent namelijk dat kwaliteit wordt beloond en de oude manier van linkbuilden nog verder wordt ontmoedigd.