Wij hebben al vaker geschreven over het verschil tussen linkbuilding in de nieuwe stijl en op de oude manier. Maar hoe schadelijk is linkbuilding op de oude manier?

Voor wie nog niet helemaal weet wat wij bedoelen: linkbuilding is in de loop der jaren veranderd. Sommige mensen zeggen dat linkbuilding is achterhaald. Dat is zeker niet waar. Wel is het zo dat bepaalde methodes van linkbuilding zijn achterhaald. Zo is het lukraak inkopen van backlinks zeker niet meer aan te raden. Toch wordt dit nog vaak gedaan.

Hoe schadelijk is linkbuilding op de oude manier?

Hoe schadelijk is linkbuilding op de oude manier nu eigenlijk? Dit hangt ook een beetje af van hoe u “schadelijk” definieert. Er zijn (terecht) nog mensen die wijzen op partijen die in het verleden in bulk (en lukraak) links hebben ingekocht en die nog steeds prima presteren in de zoekmachine. Is deze oude vorm van linkbuilding dan echt schadelijk?

Ja. Voor veel sites geldt echter dat het gaat om onzichtbare schade, of schade waar men te laat achter komt. Het is echt niet zo dat websites die autoriteit hebben vergaard door op de oude manier van linkbuilding gebruik te maken, ineens helemaal wegzakken uit de zoekresultaten.

Wie een beetje analyseert, ziet echter al wel snel dat er voor bijna al die sites een neergaande trend gaande is. Stap voor stap, en maand na maand verliezen veel sites een beetje autoriteit. De zoekmachine kent steeds minder autoriteit toe aan weinig kwalitatieve en relevante links. Om die reden zakken veel sites die het van oudsher goed deden steeds meer weg in de zoekresultaten en verliezen zij hun toppositie.

Andere factoren spelen ook een rol

De bovenstaande alinea vereist wel een kleine nuance. Natuurlijk zijn het niet alleen de links die zorgen voor een goede ranking in de zoekmachine. Er moet natuurlijk worden gekeken naar alle SEO factoren, zoals techniek, snelheid, mobielvriendelijkheid en teksten.

Toch ziet men duidelijk dat vrijwel alle websites die vertrouwen op linkbuilding oude stijl structureel autoriteit (en daarmee positie) verliezen.

De traditionele manier van linkbuilden is nu echt passé

Wie nu met linkbuilding wil beginnen, doet er verstandig aan om dat direct goed te doen. Dus niet meer op de oude manier. De traditionele manier van linkbuilden is nu echt passé. Betekent dit dat het schadelijk is wanneer u nu zou beginnen met een traditionele manier van linkbuilding, bijvoorbeeld met het inkopen van links in bulk? Dat niet per se, maar verwacht ook geen goede resultaten. Elke link draagt iets bij aan uw autoriteit, maar power in numbers werkt niet meer.

Om het antwoord op de vraag “hoe schadelijk is linkbuilding op de oude manier?” samen te vatten: sites die dit altijd hebben gedaan, zullen merken dat hun resultaten langzaam maar structureel dalen en sites die er nu mee beginnen, zullen merken dat resultaten tegenvallen.

Hoe dan wel?

Voor linkbuilding anno nu geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Enkele goede, relevante en kwalitatief hoogwaardige linkbuilding blogs scoren beter dan een hele hoop nietszeggende.

Neem contact met ons op