Wanneer je aan linkbuilding wilt doen, heb je letterlijk keuze uit duizenden sites. Voor welke sites kies je om te gaan linkbuilden? Een aantal technische factoren is daarbij van belang. Zo wil je jouw linkbuilding content het liefst gepubliceerd hebben op een website van een hoge kwaliteit. Maar hoe weet je of je met een site te maken hebt die écht een bijdrage kan leveren aan jouw linkbuilding? Vrij veel mensen zijn al bekend met de betekenis van de term “domein autoriteit”. Dit getal (op een schaal van 0-100) geeft de autoriteit van een website aan. Dus: hoe hoger, hoe beter. Maar dat is zeker niet alles. Om echt een goede inschatting te kunnen maken van de impact van een link op jouw linkbuilding, moet je niet alleen kijken naar de domein autoriteit, maar ook naar de citation flow, trust flow en trust ratio van een site. Dat leggen wij uiteraard aan je uit.

 

De rol van trust flow en citation flow

De autoriteit van een website alleen, zegt dus zeker niet alles. De waarde die je aan links vanaf een site moet toekennen, is ook afhankelijk van twee belangrijke metrics: de trust flow en de citation flow.

De trust flow en citation flow zijn ideale metrics om het aantal inkomende links en de kwaliteit hiervan te meten voor de website waarvan jij links ontvangt. Lastig? Niet echt. Trust flow en citation flow worden uitgedrukt op een schaal van 0 – 100. Het cijfer geeft aan hoeveel links de website ontvangt (citation flow) en de kwaliteit van deze links (trust flow).

Waarom zijn deze twee metric belangrijk? Je kunt hiermee een uitstekend beeld krijgen van de kwaliteit van de site, en de impact die deze zal maken wanneer je hier een linkbuilding artikel laat plaatsen. Heeft een site een hoge citation flow, dan betekent dit dat hij veel links van andere websites binnenkrijgt. Dat is in de basis een goed teken. Het kan een indicatie zijn dat deze site er echt toe doet. Maar je dient ook altijd te kijken naar de trust flow: dit geeft namelijk de kwaliteit van de links weer.

Idealiter heeft een website:

  • Een hoge domein autoriteit
  • Een hoge citation flow
  • En een hoge trust flow

Is de citation flow hoog, maar de trustflow laag, dan betekent dit dat er weliswaar veel partijen verwijzen naar deze site, maar dat de kwaliteit van de links over het algemeen laag is. Met andere woorden: de site krijgt veel links die worden aangemerkt als insignificant, irrelevant of spam.

Kijk goed naar de “trust ratio”

Uit de citation flow en trust flow, kun je de rust ratio berekenen. Deze geeft eenvoudig de verhouding tussen het aantal links en de kwaliteit van de links weer. Hoe hoger de trust ratio is, des te beter en des te meer impact een link vanaf deze website naar die van jou zal hebben.

De trust ratio bereken je door de citation flow te delen door de trust flow. Voor een website met een citation flow van 35 en een trust flow van 10, is de berekening als volgt: 35:10 staat gelijk aan 3,5:1, dus een trust ratio van 0,28. Dat is een ietwat ondergemiddelde score: een trust ratio van meer dan 0,50 wordt gezien als goed.

De invloed van citation flow, trust flow en trust ratio op jouw linkbuilding

Wat is dan de invloed van de citation flow, trust flow en de bijbehorende trust ratio op jouw linkbuilding? De trust ratio geeft context aan de impact die links vanaf deze site naar die van jouw gaan maken. Domein autoriteit alleen is dus niet heilig. Een pagina met een domein autoriteit van 50 zet in de basis een goede score neer, maar als deze site slechts een trust ratio van 0,15 heeft, dan zal de impact alsnog gering zijn. Die lage trust ratio indiceert namelijk dat deze site geassocieerd wordt met websites van lage kwaliteit, en dat is slecht nieuws voor jou. Hier wil jij eigenlijk niet mee geassocieerd worden.

Wat doen wij om lage trust ratios te voorkomen?

Backlinkmakelaar.nl werkt met een eigen netwerk aan kwalitatieve websites. Websites die niet alleen een goede domein autoriteit hebben, maar ook een goede citation flow, trust flow en trust ratio. Websites krijgen soms een lage trust ratio omdat zij een spammy karakter hebben. Dit zie je vaak gebeuren bij websites of blogs die specifiek voor linkbuilding ontworpen zijn. Hierop wordt heel veel linkbuilding content geplaatst, waarbij niet altijd goed wordt gelet op de kwaliteit van de websites die links plaatsen. Het gevolg is dat jij hier eigenlijk ook niet mee geassocieerd wilt worden.

Backlinkmakelaar.nl is transparant in de metrics van de websites in ons netwerk. Bij alle websites zie je de domein autoriteit, citation flow, trust flow en trust ratio zodat je direct kunt zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Wil je een linkbuilding blog plaatsen op één van onze sites? Vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.